Meerwoordlexicon

Informatie

Het CGN-meerwoordlexicon bestaat uit meerledige expressies uit het CGN van de volgende types :
      # discontinu: scheidbaar samengestelde werkwoorden (bv. opnemen, ademhalen)
      # continu: ingeburgerde vreemdtalige uitdrukkingen (bv. et cetera, wishful thinking),
         in- en uitheemse eigennamen en titels (bv. Berg En Dal, Avril Lavigne, De Morgen,
         De Pfaffs

Het CGN-meerwoordlexicon, zoals dat geleverd wordt als onderdeel van CGN v2.0, is gebaseerd op een inventarisatie van alle meerwoordsuitdrukkingen die voorkomen in een reeks bronbestanden:
      # CELEX
      # RBN
      # Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal
      # de Woordenlijst Nederlandse Taal 1995 (Groene Boekje)
      # Corpus Uit den Boogaart
aangevuld met alle in het CGN-corpus aangetroffen meerledige expressies. Het lexicon vermeldt alleen die meerwoordsuitdrukkingen die in het corpus voorkomen.

Het lexicon telt 11 kolommen. De beide lexiconfiles zijn geordend op Orthografie Meerwoord en vervolgens op Woordsoort Meerwoord, ID-nummer Meerwoordslemma en Volgnummer van de leden binnen de meerwoordsuitdrukking.
 
Aantal unieke meerwoordsuitdrukkingen      23.584
Aantal unieke meerwoordslemmata              18.593
Totaal aantal meerwoordsingangen             55.021

In het bestand velden meerwoordlexicon staat een exacte omschrijving van de inhoud van de velden.

Zoeken binnen het eenwoordlexicon in Corex
Om in het meerwoordlexicon te zoeken, kunnen we gebruikmaken van de Lexicon Tool. U vindt deze in het hoofdmenu van het Corex-openingsvenster onder “Search”. Na het openen van de tool selecteren we het Multi-Word Lexicon om toegang te krijgen tot de meerwoordsuitdrukkingen. Nu kunnen we bijvoorbeeld een lijst van alle scheidbare werkwoorden in het CGN genereren. Elk werkwoord in de lijst wordt dan voorzien van uitgebreide lexicale informatie.

Voorbeeld Meerwoordlexicon

In de Lexicon Tool kunt u ook een zoekactie op basis van meerdere zoekcriteria opbouwen. Na het defiiniëren van het eerste criterium, klikt u op “ find” waardoor een lijst met resultaten verschijnt. Vervolgens vinkt u het vakje “Within results” aan, waarna u een tweede zoekcriterium kunt definiëren : wanneer u nu de zoekactie start, zal er enkel gezocht worden binnen de resultaten van de eerste zoekactie.