Prosodische Annotatie

Informatie

In de prosodische annotatie van het CGN worden een aantal verschijnselen uit de gesproken taal aangeduid die het klankniveau ontstijgen.

Uitgebreide info
Prosodie is de term voor alle verschijnselen in gesproken taal die het klankniveau overstijgen. Typische prosodische verschijnselen zijn zinsmelodie, klemtoon, ritme, klankduur en prominentie. Voor het CGN is gekozen voor aanduiding van een beperkt aantal verschijnselen, namelijk: prominente lettergrepen (lettergrepen die extra zijn beklemtoond), prosodische grenzen (waar de spraakstroom even onderbroken is) en abnormale klankverlengingen (die niet leiden tot prominentie). Om een annotatie te verkrijgen die nuttig is voor diverse soorten onderzoek, is er gekozen voor een zo veel mogelijk theorieneutrale, perceptiegebaseerde annotatie.

De prosodische annotatie is beschikbaar voor 2,5 % van de data. Van iedere prosodische annotatie bestaan twee versies, “prosody 1” en “prosody 2”, die onafhankelijk van elkaar tot stand werden gebracht. De prosodische markeringen zijn aangebracht in de orthografische transcriptie. Een uitgebreide beschrijving vindt u in het protocol voor de prosodische annotatie.

Zoeken op de prosodie in Corex
Om in de prosodische annotatie te zoeken, kunt u gebruikmaken van de “Content Search” in Corex. U vindt deze in het hoofdmenu van het Corex-openingsvenster onder “Search”. Let op dat de annotatielaag “prosody 1” of “prosody 2” geselecteerd staat.

Voorbeeld Corex Search : Prosodie

Wanneer u een prosodische annotatielaag selecteert in de Content Search, dan verschijnen er drie menu’s waarin u de waarde van prosodische grenzen en de mate van prominentie kunt aangeven (sterk, zwak). Tevens kan het aantal grenzen of prominente lettergrepen aangegeven worden. De aanwezigheid van klankverlenging kunt u bepalen in het menu “nlength”. U kunt ook uw zoekactie verfijnen door er nog een criterium aan toe te voegen (add new constraint). Zo heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om meerdere annotatielagen tegelijk te doorzoeken. In de bijbehorende afbeelding is een zoekactie uitgevoerd op het woord “gesproken” waarin minimaal één prominente klank aanwezig is : (nprom>0). Door dubbel te klikken op een van de resultaten (blauw gekleurd in de afbeelding) opent de Corex-viewer automatisch. In de Corex-viewer kunt u onder “Options” en “Visible Tracks” de annotatielaag “prosody 1” aanvinken. Nu kunt u zien dat de prominente klanken in de Corex-viewer weergegeven zijn met een andere kleur.